نکاتی برای نوشتن پروپوزال رساله دکتری
یک تم، سوال و عنوان انتخاب کنید
- تز یا رساله شما قرار است چه مشکلی را بیان کند؟
- چرا چنین موضوعی در جامعه علمی، پژوهشی که شما به آن تعلق دارید یک چالش یا مشکل بحساب می آید؟
- چرا برای شما مهم است که راه حلی برای آن بیابید؟
- چطور می خواهید به دنبال پاسخ آن باشید؟
مطرح کردن این سوالات برای اینکه به یک نتیجه و پاسخ نهایی برسید مهم است بنابراین به خوبی به روی آن ها فکر کنید تا به موضوعی برسید که ارزشمند، منحصر به فرد و جدید است.
اما این سوالات نباید به قدری پیچیده و پراکنده باشند که در نهایت با پاسخ دادن به آن ها به بن بست برسید بلکه باید پاسخ این سوالات شما را به یک فرضیه برساند که شما بتوانید آن را مطرح کرده و به خوبی درباره آن بحث و گفتگو کنید.
با استاد راهنمای خود درباره عنوان رساله خود صحبت کنید و پیش از نوشتن پروپوزال از او مشاوره بگیرید. همچنین این راهنما می تواند به شما کمک کند چطور پروپوزال بنویسید.
شروع تحقیق و پژوهش
مرحله پژوهش و تحقیقات برای رساله اصلی ترین مرحله ای است که باید طی کنید و هر چه تحقیقات شما در این مرحله موثرتر باشد در نتیجه نهایی شما تاثیر بسزایی خواهد داشت.
از آنجایی که تحقیق شما باید موثر و علمی باشد و برای جلوگیری از اینکه زمانتان را با بررسی منابع غیرمرتبط هدر دهید، این نکات می تواند به شما کمک کند تحقیق موثرتری داشته باشید:
یک جدول زمانی برای مرحله تحقیق ایجاد کنید
خیلی مهم است که برای جمع آوری اطلاعات درباره موضوعی که انتخاب کرده اید از منابع کافی استفاده کنید اما شما قرار نیست تمام زمانتان را به روی این مرحله بگذارید و بالاخره باید یکجا این کار را متوقف کنید.
بنابراین تصمیم بگیرید، چقدر می خواهید برای این کار زمان بگذارید؟ یک جدول زمانبندی شده تهیه کنید و بر اساس آن برای تحقیقات و مطالعاتتان زمان بگذارید. هدف اصلی این مرحله این است که نشان دهید موضوعات مختلفی را مرور کرده اید و مطالعات پیشین انجام شده را مطالعه نموده اید اما شما زمان برای مطالعه و یادداشت برداری از تمامی مطالعات و پژوهش های انجام شده نخواهید داشت بنابراین باید در انتخاب آن ها نیز دقت داشته باشید تا تحقیقات شما مفید و موثر باشد.
در جای مناسب به دنبال منابع مورد نظرتان بگردید
بدون شک جستجو در اینترنت اولین جاییست که برای رسیدن به منابع خاص موضوع مورد نظرتان به آن مراجعه می کنید. اما این را نیز باید در نظر داشته باشید هر آنچه در اینترنت با آن برخورد می کنید لزوما صحیح نیست و شما باید منبع موثق تری برای مطالعاتتان داشته باشید.
Google Scholar می تواند شما را به منابع علمی مطمئنی برساند. ویکی پدیا نیز منبع موثقی نیست اما رفرنس های آن می توانند به شما ایده بدهند تا به دنبال چه مقالات یا کتاب هایی بروید.
مراجعه به کتابخانه ها را نیز فراموش نکنید، شاید بسیاری از منابعی که در اینترنت به آنها می رسید و دسترسی به کتاب یا مجلات مورد نظر ندارید در کتابخانه قابل دسترسی باشند. بنابراین منابع مختلفی که می خواهید بررسی کنید را یادداشت کنید و در کتابخانه ها به دنبال آن ها بگردید.