رشته پزشکی هسته ای یکی از رشتههای علوم تجربی و حوزهای میان رشتهای است. این رشته تلفیقی از رشتههای تصویربرداری پزشکی، فیزیک پزشکی و پرتونگاری مولکولی است که از خواص هستهای مواد (مثل رادیوایزوتوپها) برای تشخیص و درمان بیماریها استفاده میکند و طول دوره آن در دانشگاه برای دریافت مدرک کارشناسی چهار سال است.
رشته پزشکی هسته ای برای افرادی که در مقطع دبیرستان به درس زیستشناسی و به طور کل علوم تجربی علاقه داشتهاند مناسب است. این رشته مناسب افرادی است که به کار در عرصههای پزشکی و تشخیص بیماریها علاقه دارند و حس همدردی با افراد دیگر را دارند. از طرف دیگر میتوان گفت مناسبترین افراد برای این رشته افرادی هستند که بتوانند در آینده در محیطهای بیمارستانی و آزمایشگاهی فعالیت کنند. در انتخاب این رشته باید این نکته را مورد توجه قرار داد که به دلیل کار با مواد پرتوزا و فرآیندهای تصویربرداری آزمایشگاهی احتمال دریافت دوز مواد رادیواکتیو وجود دارد و در انتخاب آن باید به این نکته توجه ویژه داشت.
رشته پزشکی هسته ای زیرمجموعه رشته علوم تجربی در مقطع دبیرستان است و به طور کلی داشتن پایه قوی در درسهای زیستشناسی، شیمی، ریاضی و در مواردی فیزیک میتواند به موفقیت دانشجویان کمک کند. در سالهای اخیر ضریب درسهای زیست و شیمی در کنکور برای این رشته ۴ بوده است، سپس درس ریاضیات با ضریب ۳ در آزمون ورودی دانشگاه برای این رشته در الویت قرار گرفته است. فیزیک و زمینشناسی نیز به ترتیب با ضرایب ۲ و ۱ برای موفقیت در آزمون ورودی این رشته مهم هستند.
در ایران این رشته تا مقطع کارشناسی در دانشگاهها وجود دارد ولی فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در رشتههای زیر در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل بپردازند:
مهمترین درسهای اصلی و پایه رشته تکنولوژی پزشکی هسته ای غیر از فیزیک و ریاضی پایه عبارتند از کلیات آناتومی، فیزیولوژی انسانی، اخلاق پزشکی، کمکهای اولیه و مراقبت از بیمار، اصطلاحات و کلیات پزشکی، بافت شناسی و آسیب شناسی، فیزیوپاتولوژی و بیماری شناسی عمومی، مدیریت بخش پزشکی هسته ای و روانشناسی.
از دروس اختصاصی رشته پزشکی هسته ای میتوان به فیزیک پرتوشناسی تشخیصی و رادیواکتیویته، داروسازی هسته ای، رادیوبیولوژی، دوزیمتری پرتوها، حفاظت در برابر پرتوها، شناخت دستگاههای پزشکی هسته ای، روشهای اختصاصی پزشکی هسته ای (۱-۵)، اصول و مبانی رادیولوژی تشخیصی (۱-۲)، ارزیابی و کنترل کیفی تصاویر پزشکی هسته ای، کنترل کیفی دستگاههای پزشکی هسته ای، اصول و مبانی تصویربرداری مقطعی در پزشکی هسته ای (MRI,CT,SPECT-CT,PET-CT)، مبانی پردازش دیجیتالی تصاویر و ترکیب آنها، تصویربرداری فراصوت و کاربرد آنها در پزشکی هسته ای و حدود ۱۰۰۰ ساعت کارآموزی اشاره کرد.
از سال تحصیلی ۸۲-۸۳ تاکنون دانشگاههای علوم پزشکی داخل کشور اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی تکنولوژی هستهای نمودهاند. با توجه به توسعه مراکز آموزشی و بخشهای پزشکی هستهای در کشور نیاز به نیروی کارشناسی حس میشد که این فرآیند در کشور آغاز گردید.
کارشناسی تکنولوژی پزشکی هستهای میتواند در مراکز پزشکی هستهای به پزشک متخصص پزشکی هستهای در انجام روشهای پزشکی هسته ای کمک کند. او تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص پزشکی هسته ای به تهیه پرتو دارو، ارائه پرتو دارو، کار با دستگاههای پزشکی هسته ای و تصویربرداری از بیمار، چاپ تصاویر به دست آمده و ارائه آنها به پزشک متخصص پزشکی هسته ای میپردازد.
پزشکی هستهای یکی از تخصصهای پزشکی نیز است که شخص بعد از اتمام دوره طبابت میتواند آن را انتخاب کند ولی به عنوان یک فرد در مقطع کارشناسی فرد میتواند به عنوان تکنولوژیست هسته ای در مراکز هسته ای کشور مشغول به کار شود. همچنین به عنوان مامور حفاظت از پرتو میتواند کار کند.
از طرفی داروگر هستهای که یکی از گرایشهای داروسازی است هم میتواند هدف خوبی برای کار در این رشته باشد.
با اخذ مدرک دکتری در تکنولوژی پزشکی هستهای در دانشگاههای خارج از کشور نیز فرد میتواند به امور دانشگاهی بپردازد و به تعلیم دیگر دانشجویان در این زمینه کمک کند.
واقعیت بازار کار در دنیا موضوع پیچیدهای است که به راحتی نمیتوان در مورد آن اظهار نظر کرد و از آن سخن گفت اما در هر صورت بازار کار همواره به نیروهای متخصص و حرفهای نیاز دارد. متاسفانه به دلیل رشد روزافزون انواع بیماریها و لزوم استفاده از رادیو داروها و پرتودرمانی برای تشخیص و درمان آنها مراکز پزشکی هستهای در کشور رشد و توسعه یافتهاند و نیاز به حضور یک تکنولوژیست پزشکی هستهای در این مراکز امری ضروری است.
همچنین باید عنوان کرد که این رشته شباهتهای زیادی با رشته کارشناسی رادیولوژی دارد و در سطح دنیا و در کشورهایی همچون آمریکا، انگلستان و آلمان پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی این رشته در حال انجام است.
همان طور که بیان شد این رشته در ایران تا مقطع کارشناسی امکان ادامه تحصیل دارد ولی فرد میتواند در زمینههایی دیگری به ادامه تحصیل بپردازد.
ممکن است تصور کنید به دلیل کلمه هسته ای در رشته خود ممکن است در پذیرش در دانشگاههای دیگر دچار مشکل شوید ولی در حقیقت اینگونه نیست و چون کاربرد شما از مواد پرتوزا کاربردهای درمانی دارد میتوانید با آسودگی خیال برای پذیرش در دانشگاههای دیگر اقدام کنید.
دانشگاههای آلمان و آمریکا میتوانند مقصد مناسبی برای ادامه تحصیل در این رشته باشند. همچنین انگلیس هم میتواند به عنوان گزینه مناسبی برای ادامه تحصیل در این رشته لحاظ گردد.
رشته پزشکی هسته ای | مشاوره انجام پایان نامه چاپ مقاله پزشکی هسته ای ارشد دکتری
مدیک تز سامانه برتر مشاوره رساله پزشکی
با مدیریت تز آنلاین
تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325