رشته موسیقی | مشاوره انجام پایان نامه و چاپ مقاله موسیقی ارشد و دکتری :
رشته موسیقی به صورت خاص موسیقی کلاسیک و تدریس آن در ایران به سال 1248 برمیگردد و پس از آن کلاسهای درس موسیقی طی چندین دوره تغییر نام دادند که از جمله این نامها میتوان به هنرستان سرود و آهنگهای انقلابی، هنرستان عالی موسیقی، مدرسه موسیقار، هنرستان موسیقی، مدرسه موسیقی دولتی، مدرسه موزیک، کلاس موزیک، هنرستان موسیقی اشاره کرد.
به صورت کلی رشته موسیقی از جمله رشتههای هنری به حساب میآید که اولین نکته قابل ذکر برای فعالیت در آن، علاقهی فردی است.اگر شخصی در دوران کودکی یا نوجوانی خود دورههای آموزش یک ساز را گذرانده باشد و علاقهمند به این باشد که تخصصیتر این رشته را دنبال کند میتواند با انتخاب رشته در پایان مقطع تحصیلی نهم (نظام جدید) در رشته موسیقی مشغول به تحصیل شود، که در آن با اصول اولیه و دروس پایهای موسیقی آشنا خواهد شد.
اما محدودیتی وجود ندارد، زیرا افرادی بودهاند که حتی در مقطع هنرستان در رشتهای به غیر از موسیقی تحصیل کرده بودند اما در دانشگاه با تغییر مسیر خود و انتخاب رشته موسیقی به تحصیل پرداختهاند کما اینکه موسیقیدانان زبده و صاحب نامی نیز شدهاند.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که طبق ابلاغیهها و بخشنامههای سازمان سنجش و آموزش کشور در سالهای اخیر ، دانش آموزانی که در هنرستان موسیقی تحصیل نکردهاند و در رشته دیگر محصل بودهاند، میتوانند با شرکت در کنکور سراسری هنر پس از اخذ نمره و تراز قابل قبول و انتخاب رشته در مقطع کاردانی یا کارشناسی پیوسته به تحصیل در یکی از گرایشهای رشته موسیقی بپردازند.
رشته موسیقی میتواند برای کسانی مناسب باشد که علاقهمند به موسیقی باشند و از وقت گذاشتن و تلاش در این زمینه و رشد لذت ببرند و روحیاتی مطلوب و مطابق طبع هنری داشته باشند. به صورت کلی باید در نظر داشت که در آموزش یک ساز، یک هنرجو میبایست در طول روز حداقل بین یک تا شش ساعت بسته به سطح هنرجو به تمرین ساز اشتغال داشته باشد.
اگر پشتکار فرد در این زمینه کافی نباشد امکان دارد در ادامه مسیر اگر نتیجه مورد نظرش را نگیرد دلسرد و دل زده شود و در نهایت، این هنر را ترک کند. بنابراین، علاقهمندی و پشت کار در تمرین از عوامل مهمی هستند که باعث موفقیت یک فرد در این رشته تحصیلی میشود.
پس جمعبندی به این صورت است که در مراحل اولیه، یک دانش آموز میتواند با تحصیل در هنرستان موسیقی به آموزش پایهای و تئوری موسیقی بپردازد و یک یا حتی چند ساز را به صورت تخصصی آموزش ببیند و در مقطع تحصیلی بعدی وارد دانشگاه در رشته موسیقی شود، یک گرایش را انتخاب کند و به صورت تخصصیتر به آن گرایش مشغول شود. برای کسانی که علاقهمندی بیشتری دارند و تشنه آموختن و حتی علاقهمند به تدریس در دانشگاه در رشته موسیقی هستند، امکان ادامه تحصیل در مقطع ارشد و حتی دکتری نیز وجود دارد.
صورت کلی دروس رشته موسیقی در هنرستان موسیقی طبق پایههای مختلف به شرح زیر است:
آواز گروهی، ادبیات فارسی، ارکستر، ارکستر موسیقی ایرانی، ارکستر موسیقی
این دروس بصورت تخصصیتر در دانشگاه بسته به گرایش انتخابی متفاوت است. به طور مثال در گرایش آهنگسازی، دروسی مثل سرایش، تربیت شنوایی، سازشناسی ایرانی و جهانی، هارمونی تخصصی و عمومی، تاریخ موسیقی و تسلط داشتن به یک ساز به صورت حرفهای بسیار حائز اهمیت است.
علاوه بر این، توانایی دشیفر در گرایش نوازندگی سازهای جهانی، همچنین درسهایی مثل سرایش و تربیت شنوایی موسیقی، شناخت سازها به خصوص ساز انتخابی دانشجو (تخصصی) و مهارت بسیار در نوازندگی آن اهمیت بسیاری دارد. در این رشته اگر دانشجو در دروس دیگر مثل هارمونی یا شناخت تاریخ موسیقی یا داشتن ساز دوم نیز مسلط باشد سبب پیشرفت او میشود.
دانش آموزان در مقطع دهم در گرایشهای آهنگسازی، نوازندگی سازهای جهانی و نوازندگی سازهای ایرانی میتوانند مشغول به تحصیل شوند. گرایشها در رشته موسیقی در مقطع کارشناسی به چهار دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
مقطع کارشناسی ارشد شامل گرایشهای زیر است:
در مقطع کارشناسی به طور معمول دانشگاههای زیر پذیرش دانشجو دارند:
در مقطع کارشناسی ارشد نیز دانشگاهای زیر، دانشجو میپذیرند:
اما اخیرا دانشگاههای علمی کاربردی رشتههای جدیدی در مقطع کاردانی، کارشناسی پیوسته ارائه کردهاند که عبارتند از:
و چند رشته دیگر که مراجعه به وبسایتهای مربوط به این دانشگاهها خالی از لطف نیست.
از جمله مهمترین دروس دانشگاهی در گرایشهای آهنگسازی و نوازندگی میتوان به دروس زیر اشاره کرد:
زمینههای شغلی رشته موسیقی به این شکل نیست که فارغ التحصیلان بتوانند بصورت نیروی قراردادی یا رسمی در شرکت، اداره، سازمان یا ارگانی مشغول به فعالیت شوند. اما فارغ التحصیلان رشته موسیقی میتوانند بعنوان مربی آموزشی سازهای ایرانی و جهانی در آموزشگاهها به کار تدریس اشتغال داشته باشند یا از طرفی در کارگاههای ساخت سازهای موسیقی با توجه به شناخت ساز تخصصی خود، مشغول به کار شوند.
همچنین، فارغ التحصیلان مقاطع ارشد و دکتری میتوانند با شرکت در آزمونهای جذب اساتید دانشگاهی به تدریس در دانشگاه و موسسات آزاد و غیرانتفاعی مشغول شوند یا به صورت پروژهای در استودیوهای ساخت موسیقی بعنوان آهنگساز و نوازنده به آهنگسازی و نوازندگی بپردازند.
اخیرا با رواج ارکسترهای موسیقی کلاسیک یا ارکسترهای کوچک مجلسی نیاز به حضور نوازنده، آهنگساز و حتی رهبر ارکستر به جهت همکاری احساس میشود و هنرجویان یا دانشجویان موسیقی میتوانند در این زمینهها مشغول به کار شوند.
بازار کار این رشته با توجه به گرایش و تجربه و توانایی شخص تعیین میشود. به عنوان مثال، یک فارغ التحصیل نوازندگی که به تمامی اصول تخصصی آهنگسازی نیز اشراف دارد میتواند بعنوان نوازنده و استاد مبانی و تئوری موسیقی و آهنگسازی به تدریس در آموزشگاههای موسیقی، کنسرواتوارهای موسیقی یا تدریس خصوصی برای هنرجویان کنکوری بپردازد.
از طرف دیگر، نوازندگان، جذب ارکسترهای سمفونیک و ارکسترهای فیلارمونیک میشوند. همچنین، ارکسترهای نهادهایی مانند صدا و سیما و سایر ارکسترهای مجلسی و خصوصی، به عنوان بازار کار رشته موسیقی در نظر گرفته میشود و به طور کلی، شغل و منصب از پیش تعریف شدهای برای فارغ التحصیلان رشته موسیقی وجود ندارد.
نوازندگان میتوانند بعنوان نوازنده و مدرس نوازندگی، آهنگسازان بعنوان آهنگساز فیلم، مستند، تئاتر یا آهنگساز مستقل به کار اشتغال یابند. اتنوموزیکولوژیستها نیز به عنوان مدرسین دانشگاهی و کارشناسان حوزه موسیقیشناسی میتوانند به عنوان کارشناس با نهادهای پزشکی، روانشناختی یا جامعهشناختی به ارائه نظر، تحقیق یا پژوهش بپردازند. دانشجویان موسیقی نظامی هم این فرصت را دارند که با اثبات خود در هنرشان، جذب سازمانهای نظامی شوند.
این رشته در مقطع کارشناسی در گرایشهای آهنگسازی، نوازندگی سازهای جهانی و نوازندگی سازهای ایرانی قابل ارائه و تحصیل است. در مقطع ارشد، چهار گرایش آهنگسازی، نوازندگی سازهای جهانی، نوازندگی سازهای ایرانی و اتنوموزیکولوژی قابل ارائه و تحصیل هستند. متاسفانه در حال حاضر، در ایران دورهای تحت عنوان مقطع دکتری در رشته موسیقی وجود ندارد.
رشته ی موسیقی خصوصا موسیقی کلاسیک در خارج از کشور بسیار شکوفا و به صورت جدی بدان پرداخته میشود و از گذشتههای دور نیز همینطور بوده است. در واقع اتریش را مهد موسیقی کلاسیک میدانند. اما برای تحصیل، کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و انگلستان در اروپا در وضعیت مناسبی به لحاظ شرایط و امکانات بیشتری قرار دارند.
اما کشور روسیه نیز به جهت اهمیت دادن به رشته موسیقی جزو کشورهای پیشرو به شمار میرود و به موسیقی تدریس شده در روسیه، مکتب آموزشی روس میگویند. از جمله سایر کشورها نیز میتوان به آمریکا اشاره کرد که سالانه، بورسهای تحصیلی متنوعی را برای جذب علاقهمندان به این رشته در نظر میگیرد.
رشته موسیقی | مشاوره انجام پایان نامه و چاپ مقاله موسیقی ارشد و دکتری
مدیک تز سامانه برتر مشاوره رساله پزشکی
با مدیریت تز آنلاین
تلفن های تماس : 09353132500 و 09199631325